Ortodontik tedaviye ne zaman başlanabilir?
Bir çocuğun ortodonti uzmanı tarafından ilk kontrolü altı-yedi yaşlarında olmalıdır. Çünkü bu yaşlarda süt dişlerden daimi dişlere geçme dönemi başlar. İlk değişen dişer kesici dişlerdir.
Eğer ortodonti uzmanı gerekli görürse bu dönemden itibaren tedaviye başlanabilir.Yapılacak tedavilerde hedef, en kısa sürede en etkin tedavi sonucunu elde etmek olacaktır. Erken dönemde yapılan bazı müdahaleler ilerleyen dönemlerde oluşabilecek ciddi başka sıkıntıları gidermek için etkin olabilir.Tüm süt dişlerin yerine daimi dişler, ortalama 12 yaşında gelmiş olur. Süt dişlenmeden daimi dişlenmeye geçinceye kadar olan süreçte en fazla yıllık aralıklarla bir ortodonti uzmanı tarafından çocuğun takip edilmesi faydalı olacaktır.Temel olarak tüm daimi dişler süt dişlerinin yerini almaya başladıktan sonra her yaşta tedavi mümkündür. Tedavi zamanlaması, hastanın yer darlığı miktarı ve çenelerinin gelişim oranlarına, miktarlarına göre değişir.
Alt ve üst çeneleri birbirleri ile uyumlu olmayan hastalarda büyüme ve gelişim döneminde (Ortalama 8-14 yaş arası) uygulanacak ortodontik tedaviler ile bu uyum problemi giderilebilir. Eğer bu dönem geçmiş ise bir diğer tedavi seçeneği olarak çene kemiklerindeki uyum problemlerinin tedavisi için, problemin şiddetine göre, cerrahi yöntemler düşünülebilir.Ortodontik tedaviler için gerekli olan bir diğer önemli faktör ise dişlerin etrafındaki kemiğin sağlığıdır. Eğer dişlerimizin etrafındaki kemik yeterli ise her yaşta tedavi mümkündür.